'Weet u al welke kosten u kunt verhalen?'

Karin-Nijman-Weninger, Advocaat-partner

Wat is WMO-regres

Sinds 19 juli 2014 en 1 januari 2015 geldt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Een dag na publicatie in de Staatscourant is de wet op hoofdlijnen in werking getreden. De volledige wet is in werking getreden op 1 januari 2015. Voor de gemeenten is belangrijk dat het regresrecht bestaat sinds 19 juli 2014.

De Wmo biedt mensen hulp, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Hulpbehoevenden kunnen een Wmo-voorziening aanvragen bij de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Ook na een ongeluk kunnen slachtoffers een Wmo-voorziening aanvragen.

De gemeente mag dan de kosten verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de veroorzaker van de schade. Dat heet het regresrecht. Berntsen Mulder Advocaten is specialist op het gebied van regresrecht. Wij helpen u graag gratis met het opzetten van uw beleid. Wij kunnen het Wmo-regres voor de gemeente uitvoeren, zonder dat de gemeente enig financieel risico loopt.


artikel 2.4.3 Wet Maatschappelijke ondersteuning

Dit is de tekst van artikel 2.4.3 van de WMO:

  1. “Behoudens toepassing van artikel 2.4.4, heeft een gemeente voor de krachtens deze wet gemaakte kosten verhaal op degene, die jegens de cliënt naar burgerlijk recht tot schadevergoeding is verplicht in verband met het feit dat aanleiding heeft gegeven tot het verstrekken van een maatwerkvoorziening of een persoonsgebonden budget.
  2. Het verhaal beloopt ten hoogste het bedrag, waarvoor aansprakelijke persoon bij het ontbreken van de maatwerkvoorziening of het persoonsgebonden budget naar burgerlijk recht aansprakelijk zou zijn, verminderd met een bedrag, gelijk aan dat van de schadevergoeding tot betaling waarvan de aansprakelijke persoon jegens de cliënt naar burgerlijk recht is gehouden.
  3. Voor zover de geldswaarde van de maatwerkvoorziening niet kan worden vastgesteld, wordt deze bepaald op een geschat bedrag. Bij regeling van Onze Minister kunnen nadere regels worden gesteld.
  4. Indien de cliënt in dienstbetrekking werkzaam is, gelden het eerste tot en met derde lid, ten aanzien van de naar burgerlijk recht tot schadevergoeding verplichte werkgever van de cliënt, onderscheidenlijk ten aanzien van de naar burgerlijk recht tot schadevergoeding verplichte persoon, die in dienstbetrekking staat tot dezelfde werkgever als de cliënt jegens wie naar burgerlijk recht de verplichting tot schadevergoeding bestaat, slechts indien het in het eerste lid bedoelde feit is te wijten aan opzet of bewuste roekeloosheid van die werkgever onderscheidenlijk persoon.
  5. Voor de toepassing van het vierde lid wordt mede als werkgever beschouwd de inlener, bedoeld in artikel 34 van de Invorderingswet 1990.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over WMO regres? Wij staan u graag gratis te woord. Bel met 0172 – 42 70 71 of mail met Karin Nijman.

Doe de WMO-regres-check

Check hier of uw gemeente in aanmerking komt voor WMO-regres

Start de check

Ons team

mr. J. Thiele

Advocaat ondernemingsrecht

0172 - 49 43 45

Annemarie van der Neut

Behandelaar letselschade en wmo regreszaken

0172 - 42 70 75

Lidewij Calis

Advocaat letselschade

0172 - 42 71 91

Lonneke Speur

Jurist letselschade

0172 - 42 41 72

mr. Karin Nijman

Advocaat letselschade

0172 42 70 71

Juriën Minderhout

Jurist letselschade

0172 - 47 70 73

Corine Dool

Loonschade expert

0172 - 42 70 75

Guido van der Corput

Advocaat letselschade

0172- 42 70 70

Tips en tools

WMO-regres check

Check of WMO-regres voor uw gemeente verstandig is.

Klik hier arrow_forward
WMO-Cursus

Klik hier als u een gratis WMO-regres-cursus wilt aanvragen.

Gratis cursus arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 - 42 41 72 of info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward